Pages

20/08/2013

Näkkileipää


Kun Suomesta tuodun ruisnäkkärilaatikon pohja alkoi pilkottamaan, oli keksittävä keino jatkaa herkuttelua rapsakalla rukiisella leivällä. Löysin mainion ohjeen Olivian sivuilta ja uskaltauduin testaamaan sitä, vaikka tahmeat ruistaikinat ovat aina vähän riskialttiita. Ne kun tuppaavat tarttumaan joka paikkaan, paitsi pellille. Tämä taikina totteli kiltisti ja ennen kaikkea näkkäreiden maku oli ihanan kotoisa. Alkuperäisessä ohjeessa kannustavasti sanotaan, että mitä rumepia näkkileivistä tulee, sitä kauniimpia ja aidompia ne oikeastaan ovat. Tämä motto mielessäni ryhdyin toimeen.

Taikinaan tarvitset vain:
2 rkl sulatettua voita
2 dl vettä
1 tl murskattua kuminaa
1 tl suolaa
1 dl vehnä- tai ruisleseitä
4 dl ruisjauhoja
Vehnäjauhoja kaulimiseen

Sekoita keskenään sulanut voi, suola, kumina, vesi ja leseet. Lisää ruisjauhoja hiljakselleen joukkoon. Alusta taikina lopuksi vehnäjauhotetulla alustalla. Tee takinasta pitko ja leikkaa siitä noin 20 palloa. Kaulitse pyöreiksi tai leikkaa muotilla näkkärit. Näkkileipä saa olla ohutta, jotta siitä tulee rapeaa. Paista 225 asteisessa uunissa 7 minuuttia.  




No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...