Pages

30/08/2012

Loppukesän parhaat hampurilaiset


Grillikausi jatkuu vielä, vaikka syksy kolkutteleekin jo ovella. Hampurilaspihvit saavat myös mukavasti lisämakua grillattuna. Tee pihvit lampaanjauhelihasta, äläkä säästele valkosipulin kanssa. Jauhelihapihvit kannattaa paistaa halsterissa, niin pihvit pysyvät hyvin kasassa ja saavat kauniin värin. Hampurilaisen väliin kasataan grillattuja paprikoita, salaattia, sipulia, suolakurkkuja, juustoa ja tsatsikia. Ketsuppia unohtamatta. Hampurilaissämpylät kannattaa tehdä myös itse, jotta välttyy höttöisen lisäainepommin syömiseltä.

Löysin tämän sämpyläohjeen jostain jenkkiläiseltä nettisivulta. Enkä tietenkään enää muista mistä. Minulle uutta tässä oli kuivahiivan käyttö suoraan lämpimään nesteeseen. Yleensä olen aina sekoittanut hiivan kuiva-aineiden joukkoon. Aina sitä oppii jotain uutta! :) Suomalaiseen tyyliin lisäsin joukkoon myös hieman ruisjauhoja.


Hampurilaissämpylät:



2 rkl sokeria
2,5 dl lämmintä vettä
1 pss kuivahiivaa
2,5 dl maitoa
2 rkl voita
1 tl suolaa
1 litra vehnäjauhoja
2-3 dl ruisjauhoja
munankeltuainen tai maitoa voiteluun
seemsamin siemeniä



Sekoita 1 rkl sokeria lämpimään veteen. Sirottele kuivahiiva veden joukkoon ja anna hiivan vaikuttaa n. 10 minuuttia. Hiiva muodostaa veden pinnalle hieman vaahtomaisen kuoren.

Samaan aikaan lämmintä maito kattilassa, lisää joukkoon loput sokerit, suola ja voi. Kun voi on sulanut maitoon, anna nesteen jäähtyä n. kädenlämpöiseksi. Lisää maito vesi-hiivaseokseen.

Lisää jauhot taikinaan vähitellen.Vaivaa taikina jauhoisella alustalla kimmoisaksi ja lisää jauhoja tarvittaessa.  Voitele kulho öljyllä tai voilla ja kaada taikina takaisin kulhoon. Peitä se kelmulla ja jätä kohoamaan n. 1-1,5 h.

Pyörittele taikinasta sämpylöitä ja jätä ne pellille kohoamaan n. 30 minuutiksi.

Laita uuni kuumenemaan 200 C asteeseen. Voitele sämpylät joko munalla tai maidolla. Ripottele päälle seesamin siemeniä ja paista uunin keskitasolla n 20-25 minuuttia. Hampurilaisia harvoin pystyy syömään monta kerralla, joten osan sämpylöistä voi hyvin pakastaa seuraavaa kertaa varten. 



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...